10/02/24

Osnovni pojmovi ovršnog prava, doc.dr.sc. Marko Bratković

4 školska sata, 10 do 14h, uživo, InstantOffice, Radnička cesta 80, Zagreb

**********POVRATNE INFORMACIJE POLAZNIKA NAKON WEBINARA**********
- Odlican predavac, ovo predavanje je bilo jos i zanimljivije od predavanja o procesnom pravu. Stvarno sve pohvale, za ne povjerovati da smo probili vrijeme pitanjima o ovrsnom zakonu :)
- Seminar je bio nevjerojatno zanimljiv, tema vrlo iscrpno i na razumljiv način prezentirana za sve nas koji nismo pravnici po struci. Predavač je prava enciklopedija, njegova spremnost na odgovaranje na pitanja tijekom predavanja i zadržavanje fokusa na bitnome je zaista na zavidnoj razini. Tko jednom ode na seminar prof. Bratkovića, sumnjam da će ubuduće propustiti sličnu priliku. Sve čestitke predavaču i organizatorima!
- Predavač je potpuno vladao tematikom tako da smo imali slobodu pitati što god smo htjeli i na svako smo pitanje dobili suvisao odgovor. Nadalje je rijetkost da je predavač kako stručnjak u nekom području, tako i jezičar. Jako zanimljivo i korisno predavanje.
- Ponovno izvrsno, podržavam i dio predstavljanja i upoznavanja na početku jer je umrežavanje jednim dijelom i cilj, odabir teme odličan, jedva čekam buduće seminare s profesorom Bratkovićem.

Ovršno pravo, nekoć nazivano izvršnim pravom, profiliralo se kao samostalna grana građanskoga procesnog prava. Bez poznavanja i razumijevanja temeljnih pojmova nije lako pronaći odgovarajuće termine u stranim jezicima na koje se prevodi ili s kojih se prevodi. Što je ovršna, a što vjerodostojna isprava? Tko je ovrhovoditelj, a tko ovršitelj? Koja je razlika između izlučnog i razlučnog prigovora? Zašto je Uredba EU-a o europskom ovršnom nalogu zapravo pogrešno prevedena? Čemu služi bjanko zadužnica? Izdaje li rješenje o ovrsi sud ili javni bilježnik? Sve to samo su neka od pitanja o kojima će s… Više ›

Ovršno pravo, nekoć nazivano izvršnim pravom, profiliralo se kao samostalna grana građanskoga procesnog prava. Bez poznavanja i razumijevanja temeljnih pojmova nije lako pronaći odgovarajuće termine u stranim jezicima na koje se prevodi ili s kojih se prevodi. Što je ovršna, a što vjerodostojna isprava? Tko je ovrhovoditelj, a tko ovršitelj? Koja je razlika između izlučnog i razlučnog prigovora? Zašto je Uredba EU-a o europskom ovršnom nalogu zapravo pogrešno prevedena? Čemu služi bjanko zadužnica? Izdaje li rješenje o ovrsi sud ili javni bilježnik? Sve to samo su neka od pitanja o kojima će se moći razgovarati na radionici posvećenoj hrvatskoj pravnoj terminologiji ovršnog prava.

Kotizacija:
članovi DSTiP-a > 60 EUR
nečlanovi > 120 EUR
studenti i umirovljenici nečlanovi > 84 EUR

Prijave i uplate do 7. 2., 16h:
https://www.dstip.hr/edukacije/seminari

Podaci za uplatu:
https://www.dstip.hr/kontakt
Svrha: seminar Bratković

29/11/23

Lažni prijatelji u prevođenju pravnih naziva (englesko-hrvatski), Ivana Bendow

17:30-19:45 (3 školska sata) na platformi Google Meet

**********POVRATNE INFORMACIJE POLAZNIKA NAKON WEBINARA**********
- Fantastičan odabir teme, mislim da je svima bilo od koristi
- Predavačica je prikazala veoma korisne primjere. Odabir teme zaista odličan.
- Odlična tema, odlična predavačica i jako koristan glosar. Sve pohvale!
- Prof. Bendow je nadmašila samu sebe. Toliko znanja, fascinantno.
- Još jednom se zahvaljujem na odlično organiziranom i korisnom seminaru na jednu jako zanimljivu temu! Veselim se sudjelovati i u budućnosti

Engleska riječ eventually najčešće je navođen i svima poznat primjer lažnog prijateljstva (false friendship) među riječima engleskog i hrvatskog jezika. Manje je poznato da se upravo u pravnim tekstovima susrećemo s mnoštvom lažnih prijatelja, od kojih neki mogu stvoriti ozbiljnu pomutnju. Je li, primjerice, legal remedy doista pravni lijek? Je li limited liability company odgovarajući engleski naziv za društvo s ograničenom odgovornošću? Što u pravnim tekstovima znači pridjev material? Jesu li subjektivna prava subjective rights? To su samo neka od pitanja na koja će predavačica ponuditi odgo… Više ›

Engleska riječ eventually najčešće je navođen i svima poznat primjer lažnog prijateljstva (false friendship) među riječima engleskog i hrvatskog jezika. Manje je poznato da se upravo u pravnim tekstovima susrećemo s mnoštvom lažnih prijatelja, od kojih neki mogu stvoriti ozbiljnu pomutnju. Je li, primjerice, legal remedy doista pravni lijek? Je li limited liability company odgovarajući engleski naziv za društvo s ograničenom odgovornošću? Što u pravnim tekstovima znači pridjev material? Jesu li subjektivna prava subjective rights? To su samo neka od pitanja na koja će predavačica ponuditi odgovore i potkrijepiti ih obiljem primjera ispravnih i pogrešnih prijevoda.

Ivana Bendow diplomirala je engleski i talijanski jezik na Sveučilištu u Zagrebu. Od 2008. godine intenzivno se bavi učenjem i podučavanjem engleskog jezika iz raznih grana prava. Podučava domaće i strane suce i državne odvjetnike na tečajevima u organizaciji Pravosudne akademije i Europske mreže za pravosudno osposobljavanje (European Judicial Training Network, EJTN). Za časopis Odvjetnik Hrvatske odvjetničke komore piše redovitu kolumnu Engleski za odvjetnike – kolokacije u jeziku prava. U izdanju Školske knjige objavila je 2006. godine Englesko-hrvatski frazeološki rječnik, a tri godine kasnije i Hrvatsko-engleski frazeološki rječnik. Trenutno dovršava veliki hrvatsko-engleski kolokacijski rječnik prava.

Kotizacija:
članovi DSTiP-a > 19,91 EUR (150 HRK)
ostali > 39,82 EUR (300 HRK)

Prijave i uplate do 27. 11., 14h:
https://www.dstip.hr/edukacije/seminari

Podaci za uplatu:
https://www.dstip.hr/kontakt
Svrha: webinar Bendow

21/10/23

Osnovni pojmovi građanskoga procesnog prava - doc. dr. sc. Marko Bratković

4 školska sata, uživo, Radnička cesta 80 (InstantOffice), Zagreb

**********POVRATNE INFORMACIJE POLAZNIKA NAKON WEBINARA**********
- Ja još uvijek letim na krilima ovog seminara. Idem na brojne seminare i sad stvarno imam s čim usporediti, ali ovaj predavač je bio izvanredan, rođeni prenositelj znanja, erudit, turbo zanimljivo s primjerima iz prakse, dalo je odličan pregled ove grane prava "for dummies", ne na način da smo ostali zatrpani nego tako sto nam je odškrinuo vrata razumijevanja osnovnog "kostura" ove tematike. Za mene ovo sad postaje idealan seminar, bilo bi stvarno grozno zao da sam ga propustila. 4 sata zabavnog i poticajnog učenja!
- Jako dobar predavač s puno znanja, čak je predavanje zbog širine teme moglo trajati i malo duže.
- Fantastičan predavač koji je našu pažnju držao do zadnje minute, iako je seminar četiri sata trajao. Iz tog razloga ne bi ni smetalo da je seminar i dulje trajao. Dobrodošlima su se osjećali i oni koji imaju tek početničko znanje o temi, kao i oni najiskusniji među nama.
- Vrlo korisno za sudske tumače, bez obzira na radni staž.
- Vrlo kvalitetan i poučan seminar. Svidjelo mi se to što je seminar proveden kao interakcija i razgovor između polaznika i predavača.

Građansko procesno pravo obuhvaća parnično, ovršno, stečajno i izvanparnično pravo. Sudski se tumači, dakle, vrlo često susreću s terminologijom koja se odnosi na različite podneske, pismena, pripremno ročište, glavnu raspravu, izvođenje dokaza saslušanjem svjedoka i sl. Nerijetko se u različitim ispravama koje sudski tumači moraju prevesti pojavljuju i izrazi poput ovršne isprave, ovrhe na temelju vjerodostojne isprave, prigovora, žalbe, revizije, povrata u prijašnje stanje, rješenja o nasljeđivanju, pojedinačnog zemljišnoknjižnog ispravnog postupka ili insolvencijskog postupka. Sve te izraze… Više ›

Građansko procesno pravo obuhvaća parnično, ovršno, stečajno i izvanparnično pravo. Sudski se tumači, dakle, vrlo često susreću s terminologijom koja se odnosi na različite podneske, pismena, pripremno ročište, glavnu raspravu, izvođenje dokaza saslušanjem svjedoka i sl. Nerijetko se u različitim ispravama koje sudski tumači moraju prevesti pojavljuju i izrazi poput ovršne isprave, ovrhe na temelju vjerodostojne isprave, prigovora, žalbe, revizije, povrata u prijašnje stanje, rješenja o nasljeđivanju, pojedinačnog zemljišnoknjižnog ispravnog postupka ili insolvencijskog postupka. Sve te izraze lakše je prevesti ako se barem u osnovama razumije pravni kontekst u kojem se javljaju. Radionica je stoga prigoda da polaznici s voditeljem razjasne dileme koje imaju i da se pruži pregled osnovnih pojmova hrvatskoga građanskog procesnog prava.

Doc. dr. sc. Marko Bratković diplomirao je na studiju kroatistike i latinskog jezika na Filozofskom fakultetu, a u svibnju 2011. na pravnom studiju Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija višekratno je nagrađivan dekanovim nagradama, nagradama za izvrsnost u studiju i Rektorovom nagradom. Od 2012. radi na Katedri za građansko procesno pravo Pravnoga fakulteta. Stručno se usavršavao tijekom studijskih boravaka na Sveučilištu u Maastrichtu; Europa-Institutu u Saarbrückenu; Max-Planck-Institutu u Hamburgu i Max-Planck-Institutu u Luxembourgu. U prosincu 2014. položio je pravosudni ispit, a od 2017. godine član je Znanstvenog vijeća Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava. Doktorski rad Revizija po dopuštenju obranio je 2018. godine summa cum laude, a u zvanje docenta izabran je 2019. godine.

Kotizacija:
članovi DSTiP-a > 26,54 EUR (200 HRK) - platiti točan iznos
ostali > 53,09 EUR (400 HRK) - platiti točan iznos

Prijave i uplate:
https://www.dstip.hr/edukacije/seminari/online-prijava

Podaci za uplatu:
https://www.dstip.hr/kontakt
Svrha: seminar Bratković

28/09/23

Meke vještine za uspješnost prevoditelja - Zoran Metikoš, Profecta IBD, Slovenija

17:30-19:45 (3 školska sata) na platformi Google Meet

**********POVRATNE INFORMACIJE POLAZNIKA NAKON WEBINARA**********
- Tema je izvrsno pogođena i jako korisna u radu prevoditelja koji osim svoje struke moraju svladati vještine koje će ih činiti i uspješnim poslovnim ljudima.
- Bilo je vrlo korisno čuti i osvijestiti neka znanja koja su bila potisnuta. Drago mi je što je tema webinara aktivirala neka davna iskustva i što sam stekla nova znanja koja će biti od pomoći u daljnjem bavljenju ovim poslom.
- Tema koju je svako toliko potrebno obnoviti, za mlađe kolege izuzetno važno, za stariji izvrsno kao podsjetnik i poticaj

Uspješan prevoditelj mora biti iznimno produktivan, komunikativan i samouvjeren u današnjem gospodarstvu. Nije lako, ali je dostižno. Te tri kvalitete poboljšat ćete na seminaru na kome nadograđujemo meke vještine: učinkovito poslovno komuniciranje, pravilno davanje i primanje povratne informacije, organizacija radnog vremena, prodavanje usluga prevođenja i pregovaranje. U tri školska sata naučit ćete najpraktičnije i provjerene alate i okvire za svaku od vještina kako biste ih uvijek imali pri ruci i znali upotrijebiti u konkretnoj životnoj situaciji. Uz njih ćete se osjećati sigurnije u sebe… Više ›

Uspješan prevoditelj mora biti iznimno produktivan, komunikativan i samouvjeren u današnjem gospodarstvu. Nije lako, ali je dostižno. Te tri kvalitete poboljšat ćete na seminaru na kome nadograđujemo meke vještine: učinkovito poslovno komuniciranje, pravilno davanje i primanje povratne informacije, organizacija radnog vremena, prodavanje usluga prevođenja i pregovaranje.
U tri školska sata naučit ćete najpraktičnije i provjerene alate i okvire za svaku od vještina kako biste ih uvijek imali pri ruci i znali upotrijebiti u konkretnoj životnoj situaciji. Uz njih ćete se osjećati sigurnije u sebe, proširit ćete svoje vidike te učinkovito iskoristiti svoje vrijeme u ovom brzom poslovnom svijetu u kome vladaju dobri poslovni odnosi i stalno povezivanje. Svaka prilika za rast i razvoj sebe kao profesionalca i pojedinca odlična je jer postajemo bolji za sebe, naručitelje i sve ljude oko nas.

Zoran Metikoš radi kao strateg za poslovni i osobni napredak u poduzeću Profecta BDI u Sloveniji. U svome radu fokusiran je prevoditeljsku industriju jer počeo karijeru kao prevoditelj te radio kao voditelj obuke prevoditelja, voditelj projekata i operativni direktor. Po obrazovanju je profesor engleskog jezika i književnosti, executive MBA i profesionalni coach.

Kotizacija:
članovi DSTiP-a > 19,91 EUR (150 HRK)
ostali > 39,82 EUR (300 HRK)

Prijave i uplate do 25. 9., 14h:
https://www.dstip.hr/edukacije/seminari

Podaci za uplatu:
https://www.dstip.hr/kontakt
Svrha: webinar Metikoš

15/06/23

Tradurre dal croato all'italiano: come "rendere meglio l'idea"

17:30-19:45 (3 školska sata) na platformi Google Meet

Silvia Venchiarutti

Il seminario si propone di offrire una rassegna delle difficoltà più frequenti che s'incontrano nella traduzione dal croato all'italiano a partire dalle strutture grammaticali, passando per la struttura del periodo e l'ordine delle parole all'interno di un frase. Si passerà quindi all'analisi delle forme idiomatiche che non trovano una corrispondenza letteraria nelle due lingue cercando analoghe espressioni che possano comunque "rendere meglio l'idea" espressa dal documento di partenza. Per concludere ci cimenteremo in una piccola traduzione collettiva. Silvia Venchiarutti, laureata in filolog… Više ›

Il seminario si propone di offrire una rassegna delle difficoltà più frequenti che s'incontrano nella traduzione dal croato all'italiano a partire dalle strutture grammaticali, passando per la struttura del periodo e l'ordine delle parole all'interno di un frase. Si passerà quindi all'analisi delle forme idiomatiche che non trovano una corrispondenza letteraria nelle due lingue cercando analoghe espressioni che possano comunque "rendere meglio l'idea" espressa dal documento di partenza. Per concludere ci cimenteremo in una piccola traduzione collettiva.

Silvia Venchiarutti, laureata in filologia classica presso l'Università di Trieste, risiede stabilmente in Croazia dal 1998. Ha conseguito la certificazione Cedils per l'insegnamento della lingua italiana ad apprendenti stranieri e dal 2002 è responsabile della Scuola di lingua italiana ABC, in collaborazione con l'Istituto italiano di cultura.
Si dedica costantemente all traduzione dalla lingua croata alla lingua italiana, in diversi ambiti: giuridico, turistico, commerciale.

05/05/23

Terminološki i ini problemi u prevođenju ugovora s engleskog i na engleski - dr.sc. Snježana Veselica Majhut, izvanredni profesor

17:30-19:45 (3 školska sata) na platformi Google Meet

**********POVRATNE INFORMACIJE POLAZNIKA NAKON WEBINARA**********
- Stvarno odličan webinar, odlična predavačica.
- Čista petica predavačici, odlično koncipirano, s naglascima baš gdje treba!!!
- Zanimljivo i poučno predavanje, predavačica izuzetno stručna i s puno korisnih i praktičnih savjeta
- Zaista je bilo jako korisno i zanimljivo. Super profesorica!

Tijekom webinara razgovarat će se o izazovima na koje prevoditelji nailaze u prevođenju ugovora s engleskoga na hrvatski i s hrvatskoga na engleski od makrostrukturne razine do određenih mikrostrukturnih svojstava takvih tekstova. Na konkretnim primjerima ugovora o podizanju hipotekarnog kredita (prijevod s engleskog na hrvatski) i ugovora o pozajmici (prijevod s hrvatskoga na engleski) razmatrat će se prikladnost pojedinih rješenja. Dr.sc. Snježana Veselica Majhut, izvanredni profesor, radi na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje na prevoditeljskom s… Više ›

Tijekom webinara razgovarat će se o izazovima na koje prevoditelji nailaze u prevođenju ugovora s engleskoga na hrvatski i s hrvatskoga na engleski od makrostrukturne razine do određenih mikrostrukturnih svojstava takvih tekstova. Na konkretnim primjerima ugovora o podizanju hipotekarnog kredita (prijevod s engleskog na hrvatski) i ugovora o pozajmici (prijevod s hrvatskoga na engleski) razmatrat će se prikladnost pojedinih rješenja.

Dr.sc. Snježana Veselica Majhut, izvanredni profesor, radi na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje na prevoditeljskom smjeru diplomskog studija. U kolegijima koje predaje bavi se problemima prevođenja pravnih tekstova s engleskoga i na engleski.

Prijave do 3. 5. (srijeda), 12h na: https://www.dstip.hr/edukacije/seminari
Poveznica za prijavu: https://www.dstip.hr/edukacije/seminari
Cijena > članovi - 19,91 EUR, nečlanovi: 39,82 EUR
Uplate do 3. 5. (srijeda) 17h:
DSTiP, Bijenička cesta 144, 10 000 Zagreb, IBAN: HR4524840081104229303, svrha: webinar Veselica Majhut

19/04/23

Internetski resursi za prevoditelje s hrvatsko-francuskom jezičnom kombinacijom - doc.dr.sc. Ivanka Rajh

Google Meet, 18-19:30

Postojeći rječnički resursi za francusko-hrvatski jezični par ne zadovoljavaju potrebe suvremenih prevoditelja koji, da bi uspješno obavili svoje prevoditeljske zadatke, moraju imati napredne vještine snalaženja na internetu i korištenja digitalnih alata. Nakon što ćemo u prvom dijelu webinara dati kratki pregled internetskih jezičnih resursa na francuskom jeziku, u drugom dijelu ćemo pokazati na koji način nam alati za računalnu obradu korpusa mogu biti korisni pri prevođenju, osobito stručnih, tekstova. Korpusi su velike zbirke tekstova, a alati kao što je Sketch Engine omogućavaju nam da na… Više ›

Postojeći rječnički resursi za francusko-hrvatski jezični par ne zadovoljavaju potrebe suvremenih prevoditelja koji, da bi uspješno obavili svoje prevoditeljske zadatke, moraju imati napredne vještine snalaženja na internetu i korištenja digitalnih alata. Nakon što ćemo u prvom dijelu webinara dati kratki pregled internetskih jezičnih resursa na francuskom jeziku, u drugom dijelu ćemo pokazati na koji način nam alati za računalnu obradu korpusa mogu biti korisni pri prevođenju, osobito stručnih, tekstova. Korpusi su velike zbirke tekstova, a alati kao što je Sketch Engine omogućavaju nam da na jednostavan način izlučujemo kolokacijske sklopove iz autentičnih tekstova određenog stručnog područja kako bi ih zatim upotrijebili u vlastitom prijevodu s ciljem ostvarenja idiomatičnosti i prirodnosti izraza.
Doc.dr.sc. Ivanka Rajh lektorica je na studiju francuskog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gdje predaje kolegije posvećene prevođenju. Prethodno je radila na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa kao predavač kolegija iz područja poslovne komunikacije i poslovnog engleskog jezika. U svom istraživačkom radu bavi se terminologijom, metodikom jezika struke i tržištem prevođenja. Od 2005. godine je akreditirani konferencijski prevoditelj za institucije Europske unije. Također je aktivni član Hrvatskog društva konferencijskih prevoditelja, čije interese zastupa i u drugim strukovnim i tržišnim forumima.

Prijave i uplate do 17. travnja 2023., 17h
Kotizacija: za članove DSTiP-a: 19,91 EUR / za nečlanove: 39,82 EUR
Poveznica za prijavu: https://www.dstip.hr/edukacije/seminari
Podaci za uplatu:
DSTiP, Bijenička 144, Zagreb;
IBAN: HR4524840081104229303, svrha: seminar Rajh

22/03/23

Postavljanje ciljeva kao ključ uspjeha u poslovnom i osobnom životu

18 - 19:30, 2 školska sata, Google Meet

Zoran Metikoš, Profecta BDI

Pravilno postavljeni dugoročni i kratkoročni ciljevi nužni su za uspjeh u poslovanju, ali i u osobnom životu. Kako se pravilno postavljaju ciljevi i na što sve moramo obratiti pozornost u tom procesu glavna je tema ovog seminara. Naučit ćete i što sve zapravo nije cilj, nekoliko metodoloških okvira i vježbat ćemo postavljanje cilja prema jednom okviru. Zoran Metikoš radi u poduzeću Profecta BDI kao konzultant za razvoj poslovanja i growth mindset coach za prevoditeljska poduzeća. Prije toga radio je kao prevoditelj, voditelj obuke prevoditelja, voditelj projekata i operativni direktor. Po obra… Više ›

Pravilno postavljeni dugoročni i kratkoročni ciljevi nužni su za uspjeh u poslovanju, ali i u osobnom životu. Kako se pravilno postavljaju ciljevi i na što sve moramo obratiti pozornost u tom procesu glavna je tema ovog seminara. Naučit ćete i što sve zapravo nije cilj, nekoliko metodoloških okvira i vježbat ćemo postavljanje cilja prema jednom okviru.

Zoran Metikoš radi u poduzeću Profecta BDI kao konzultant za razvoj poslovanja i growth mindset coach za prevoditeljska poduzeća. Prije toga radio je kao prevoditelj, voditelj obuke prevoditelja, voditelj projekata i operativni direktor. Po obrazovanju je profesor engleskog jezika i književnosti, MBA i profesionalni coach.

Prijave i uplate do 21. 3., 12h
Kotizacija za članove DSTiP-a: nema
Kotizacija za nečlanove: 19,91 EUR

Poveznica za prijavu: https://www.dstip.hr/edukacije/seminari
Podaci za uplatu:
DSTiP, Bijenička 144, Zagreb; IBAN: HR4524840081104229303, svrha: webinar Metikoš

28/02/23

Poslovi javnih bilježnika – komparativna terminološka analiza između hrvatskog pravnog sustava i pravnih sustava zemalja njemačkoga govornog područja - doc. dr. sc. Irena Horvatić Bilić

17:30-19:45 (3 školska sata) na platformi Google Meet

**********POVRATNE INFORMACIJE POLAZNIKA NAKON WEBINARA**********
- Tema izuzetno zanimljiva, vrlo pedantno obrađeno, predavačica odlična!
- Vrlo dobro povezano s vrlo vrijednim primjerima
- Bilo je jako zanimljivo, interaktivno i stručno.
-

Poslovi javnih bilježnika koji uključuju stranke iz inozemstva izravno su vezani i za poslove sudskih tumača (čl. 35 i 68. Zakona o javnom bilježništvu), što ukazuje na potrebu sudskih tumača da raspolažu znanjima o tome kako je sustav javnog bilježništva uređen u zemljama iz kojih izvorni dokumenti dolaze te na koje sadržajne i terminološke sličnosti i razlike treba obratiti pozornost. Tijekom webinara će se razgovarati o izazovima pronalaženja odgovarajuće terminologije ne samo u opisu nadležnosti javnih bilježnika, već i na konkretnim primjerima dokumenta s kojima dolaze u dodir i bilježnic… Više ›

Poslovi javnih bilježnika koji uključuju stranke iz inozemstva izravno su vezani i za poslove sudskih tumača (čl. 35 i 68. Zakona o javnom bilježništvu), što ukazuje na potrebu sudskih tumača da raspolažu znanjima o tome kako je sustav javnog bilježništva uređen u zemljama iz kojih izvorni dokumenti dolaze te na koje sadržajne i terminološke sličnosti i razlike treba obratiti pozornost.
Tijekom webinara će se razgovarati o izazovima pronalaženja odgovarajuće terminologije ne samo u opisu nadležnosti javnih bilježnika, već i na konkretnim primjerima dokumenta s kojima dolaze u dodir i bilježnici i sudski tumači. Analizirat će se primjeri dokumenta kao što je izvadak iz sudskog registra i društveni ugovor.
Doc. dr. sc. Irena Horvatić Bilić radi na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje kolegije njemačkog i engleskog jezika struke. Bavi se i empirijskim istraživanjima vezanim za specifičnosti jezika struke, osobito jezika pravne struke, ovisno o različitim pravnim sustavima i tradicijama.

Prijave do 25. 2. (subota), 12h na: https://www.dstip.hr/edukacije/seminari
Cijena > članovi - 19,91 EUR, nečlanovi: 39,82 EUR
Uplate do 27. 2. (ponedjeljak) 12h:
DSTiP, Bijenička cesta 144, 10 000 Zagreb, IBAN: HR4524840081104229303, svrha: webinar Horvatić Bilić

26/01/23

Iz terminološkog kuta: stvaranje i upotreba novih naziva - HRVATSKI MREŽNI SEMINAR - dr. sc. Ana Ostroški Anić

17:30-19:45 (3 školska sata) na platformi Google Meet

**********POVRATNE INFORMACIJE POLAZNIKA NAKON WEBINARA**********
- Izvrstan i jako potreban webinar!
- Tema je primjerena publici i obrađena je na odličan način uz malo teorije i puno primjera.

Neologizme ili nove riječi susrećemo gotovo svakodnevno, no u prevođenju predstavljaju osobit izazov jer im često ne možemo pronaći odgovarajuće ekvivalente u hrvatskom jeziku. Na radionici ćemo razgovarati o primjeni temeljnih terminoloških pravila u prevoditeljskom radu, osobito u kontekstu pronalaska hrvatskih naziva za nove stručne pojmove u različitim područjima. Praktični dio radionice bit će posvećen analizi primjera iz područja brza razvoja kao što su medicina, financije, računarstvo, telekomunikacije, zaštita okoliša i dr., na kojima ćemo pokazati strategije stvaranja novih hrvatskih… Više ›

Neologizme ili nove riječi susrećemo gotovo svakodnevno, no u prevođenju predstavljaju osobit izazov jer im često ne možemo pronaći odgovarajuće ekvivalente u hrvatskom jeziku. Na radionici ćemo razgovarati o primjeni temeljnih terminoloških pravila u prevoditeljskom radu, osobito u kontekstu pronalaska hrvatskih naziva za nove stručne pojmove u različitim područjima. Praktični dio radionice bit će posvećen analizi primjera iz područja brza razvoja kao što su medicina, financije, računarstvo, telekomunikacije, zaštita okoliša i dr., na kojima ćemo pokazati strategije stvaranja novih hrvatskih naziva. Također ćemo proći gramatička i pravopisna pravila za pisanje stranih riječi i njihovu prilagodbu u sustav hrvatskoga jezika.

Dr. sc. Ana Ostroški Anić radi u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje gdje se bavi različitim terminološkim i leksikološkim istraživanjima. Svoje bogato terminološko iskustvo stekla je sudjelovanjem na mnogim terminološkim projektima, ponajviše onima u okviru programa Struna. Više o predavačici na: http://ihjj.hr/istrazivac/ana-ostroski-anic/17/

©2024. DSTiP ~utemeljeno 1989. Sva prava pridržana. Web by mr & dd EULITA · Facebook Top