Česta pitanja

Kako postati sudski tumač?

Postupak imenovanja stalnog sudskog tumača provodi se pri Ministarstvu pravosuđa i uprave Republike Hrvatske. Ako imate potrebne kvalifikacije, iskustvo i znanje potrebno za zahtjevne prevoditeljske zadatke, ako ste spremni prihvatiti odgovornost koju sa sobom nosi imenovanje stalnim sudskim tumačem, trebate poduzeti sljedeće korake:
- Informirajte se o tome što je sve potrebno za imenovanje. Osnovne informacije možete naći na mrežnoj stranici Ministarstva (https://mpu.gov.hr/stalni-sudski-tumaci/26654).
- Pristupite obuci za stalne sudske tumače pri strukovnoj udruzi.
- Podnesite zahtjev za imenovanje stalnim sudskim tumačem zajedno sa svim propisanim prilozima. Adrese i kontakt telefone možete naći na poveznici: https://mpu.gov.hr/kontakti-16/uprava-za-organizaciju-pravosudja-6330/6…

Kako pristupiti obuci?

Kandidati za stalne sudske tumače na stručnu obuku prijavljuju se sami izravno strukovnoj udruzi. Program obuke Društva sudskih tumača i prevoditelja možete naći na našim stranicama (https://www.dstip.hr/obuka-za-tumace/program-obuke).

Tko može pristupiti obuci?

Stručnoj obuci mogu pristupiti kandidati koji se prvi put imenuju, kao i stalni sudski tumači koji su imenovani prije stupanja na snagu odredaba Pravilnika o stalnim sudskim tumačima kojim je propisana obveza pohađanja obuke.

Termini održavanja stručne obuke:

Redovni termini načelno se održavaju svakog mjeseca, tijekom vikenda (uz iznimku blagdana/praznika), u ukupnom trajanju od 16 školskih sati (2 x 8 školskih sati), od 9:00 do 16:00 h, s pauzama. Termini su objavljeni u rubrici rubrici „Obuka/seminari/termini“ (https://www.dstip.hr/obuka-za-tumace/termini-odrzavanja-strucne-obuke).
Izvanredni termini organiziraju se prema potrebi i bit će pravovremeno objavljeni.

Kada polažem prisegu?

Po završenoj stručnoj obuci pri Društvu sudskih tumača i prevoditelja, odgovarajuće mišljenje dostavlja se kandidatu u roku od tjedan dana po uredno završenoj obuci. Koliko brzo će vas nakon toga Ministarstvo pravosuđa i uprave pozvati na polaganje prisege ovisi o njima i o tome jeste li ispunili sve druge preduvjete za imenovanje stalnim sudskim tumačem.

Gdje mogu nabaviti Dnevnik prijevoda i ovjera?

Pravilnikom o stalnim sudskim tumačima (NN 88/08) čl. 18. propisano je kako mora izgledati "Dnevnik prijevoda i ovjera" u kojem se vodi evidencija ovjerenih prijevoda sudskog tumača. Pošaljite nam mail na info@dstip.hr (ili nazovite tajnicu DSTiP-a: 091 514 7511) i dobit ćete upute kako i gdje nabaviti Dnevnik prijevoda i ovjera za koji možete biti sigurni da je izrađen u skladu s relevantnim odredbama Pravilnika.

Gdje i kada mogu dati izraditi pečat?

Nakon što ste položili prisegu i od Ministarstva pravosuđa i uprave dobili Rješenje o imenovanju, sa spomenutim rješenjem otiđite u trgovinu koja se bavi izradom pečata i naručite pečat u skladu s uputama iz članka 20. Pravilnika o stalnim sudskim tumačima. Nakon što dobijete pečat, obvezni ste deponirati svoj potpis i otisak pečata u skladu s uputama Ministarstva.

Obnova imenovanja stalnim sudskim tumačem

Stalni sudski tumači koji su imenovani do 31. prosinca 2022. zahtjev za imenovanje podnose Ministarstvu najkasnije 30 dana prije isteka vremena prethodnog imenovanja. Detaljnije na poveznici: https://mpu.gov.hr/UserDocsImages/26657?fbclid=IwAR2e5T_QjpY19eAk5XNLTC…

©2023. DSTiP ~utemeljeno 1989. Sva prava pridržana. Web by mr & dd EULITA · Facebook Top