25/10/18

Obnova imenovanja - VAŽNO

Prema naputku Ministarstva pravosuđa iz srpnja 2018. godine, ako propustite na vrijeme podnijeti zahtjev za obnovu imenovanja, obvezni ste cijeli postupak imenovanja odraditi ispočetka (uključujući obuku, polaganje pravnog ispita itd.). Stoga strogo vodite računa o propisanom roku za predaju zahtjeva za obnovu imenovanja - najkasnije 30 dana prije isteka mandata!

Prema naputku Ministarstva pravosuđa iz srpnja 2018. godine, ako propustite na vrijeme podnijeti zahtjev za obnovu imenovanja, obvezni ste cijeli postupak imenovanja odraditi ispočetka (uključujući obuku, polaganje pravnog ispita itd.).
Stoga strogo vodite računa o propisanom roku za predaju zahtjeva za obnovu imenovanja - najkasnije 30 dana prije isteka mandata!

06/07/18

OUZP (Opća uredba o zaštiti podataka) za prevoditelje – praktične smjernice za primjenu OUZP-a

Stalni sudski tumači imaju pristup različitim osobnim podacima svojih klijenata i obvezni su se prema njima odnositi sukladno odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka. U našem Društvu je održano savjetovanje na tu temu 18.05.2018., a detaljnije informacije možete potražiti i na stranicama AZOP-a (Agencije za zaštitu osobnih podataka):

Stalni sudski tumači imaju pristup različitim osobnim podacima svojih klijenata i obvezni su se prema njima odnositi sukladno odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka. U našem Društvu je održano savjetovanje na tu temu 18.05.2018., a detaljnije informacije možete potražiti i na stranicama AZOP-a (Agencije za zaštitu osobnih podataka):

16/06/18

Uspostavljanje komore stalnih sudskih tumača

e-savjetovanje o izmjenama Zakona o sudovima

Na radnom sastanku u MP održanom dana 8. svibnja 2018. pokrenuta je tema osnivanja komore sudskih tumača/vještaka/procjenitelja. DSTiP se uključio u e-savjetovanje o Konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima, gdje bi to pitanje najprije trebalo regulirati, sa sljedećim prijedlogom dopune navedenog zakona: Prijedlog Društva sudskih tumača i prevoditelja je da se u članku 124. Zakona o sudovima doda stavak (7) kako slijedi: "(7) Stalni sudski tumači na području Republike Hrvatske obvezatno se udružuju u Hrvatsku komoru stalnih sudskih tumača (dalje u tekstu: Komora). Sj… Više ›

Na radnom sastanku u MP održanom dana 8. svibnja 2018. pokrenuta je tema osnivanja komore sudskih tumača/vještaka/procjenitelja. DSTiP se uključio u e-savjetovanje o Konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima, gdje bi to pitanje najprije trebalo regulirati, sa sljedećim prijedlogom dopune navedenog zakona:
Prijedlog Društva sudskih tumača i prevoditelja je da se u članku 124. Zakona o sudovima doda stavak (7) kako slijedi: "(7) Stalni sudski tumači na području Republike Hrvatske obvezatno se udružuju u Hrvatsku komoru stalnih sudskih tumača (dalje u tekstu: Komora). Sjedište Komore je u Zagrebu. Komora se brine o čuvanju ugleda i časti stalnih sudskih tumača te štiti njihova prava i interese, a odlučuje i o njihovim pravima i obvezama te odgovornostima sukladno odredbama ovoga Zakona."
DSTiP je pozvao i ostale srodne udruge da se uključe u ovo e-savjetovanje.

Nažalost, dana 15.06.2018. dobili smo obavijest o tome da je prijedlog odbijen uz sljedeće obrazloženje:
"Navedeni članak nije predmet predloženih izmjena Zakona o sudovima"

08/05/18

Ministarstvo pravosuđa RH

Radni sastanak održan 8. svibnja 2018.

Na poziv Ministarstva pravosuđa RH, DSTiP je sudjelovao na radnom sastanku održanom dana 8. svibnja 2018. u Zagrebu. Sastanak je sazvan zbog uvođenja nove prakse u komunikaciji stalnih sudskih tumača, vještaka i procjenitelja sa sudovima u RH. Naime, od 1. siječnja 2019. godine uvodi se komunikacija elektroničkim putem, za što će biti potrebno izvršiti promjenu Pravilnika o stalnim sudskim tumačima koji za sada predviđa ispostavljanje ovjerenih prijevoda isključivo u papirnatom obliku. Promjene bi trebale značiti konačno uvođenje elektroničkog potpisa za stalne sudske tumače. Budući da smo zah… Više ›

Na poziv Ministarstva pravosuđa RH, DSTiP je sudjelovao na radnom sastanku održanom dana 8. svibnja 2018. u Zagrebu. Sastanak je sazvan zbog uvođenja nove prakse u komunikaciji stalnih sudskih tumača, vještaka i procjenitelja sa sudovima u RH. Naime, od 1. siječnja 2019. godine uvodi se komunikacija elektroničkim putem, za što će biti potrebno izvršiti promjenu Pravilnika o stalnim sudskim tumačima koji za sada predviđa ispostavljanje ovjerenih prijevoda isključivo u papirnatom obliku. Promjene bi trebale značiti konačno uvođenje elektroničkog potpisa za stalne sudske tumače.
Budući da smo zahtjev u tom smislu uputili Ministarstvu pravosuđa još 2014. godine, pozdravljamo inicijativu i veselimo se jednostavnijim procedurama!

© 2019. DSTiP ~ utemeljeno 1989. Sva prava pridržana. Web by mr & dd EULITA · Facebook Top