Česta pitanja

Kako postati sudski tumač?

Postupak imenovanja sudskog tumača provodi se pri nadležnom županijskom / trgovačkom sudu. Ako imate potrebne kvalifikacije, iskustvo i znanje potrebno za zahtjevne prevoditeljske zadatke, ako ste spremni prihvatiti odgovornost koju sa sobom nosi imenovanje stalnim sudskim tumačem, trebate poduzeti sljedeće korake: - Informirajte se o tome što je sve potrebno za imenovanje. Osnovne informacije možete naći na web stranici Sudačke mreže (www.sudacka-mreza.hr) ili se obratite direktno nadležnom sudu. - Podnesite zamolbu za imenovanje sudskim tumačem pri nadležnom sudu. Adrese i kontakt telefone svih sudova u RH možete naći na poveznici: www.sudovi.hr - Pristupite obuci za stalne sudske tumače pri strukovnoj udruzi.

Kako pristupiti obuci?

Nakon što nadležni sud utvrdi da ispunjavate uvjete propisane za imenovanje stalnim sudskim tumačem, uputit će vas na obavljanje stručne obuke pri strukovnoj udruzi. Ako od nadležnog suda dobijemo uputnicu koja glasi na vas, od nas ćete dobiti poziv za pristupanje stručnoj obuci. Program obuke Društva sudskih tumača i prevoditelja možete naći na našim stranicama.

Tko može pristupiti obuci?

Kandidat za stalnog sudskog tumača stručnoj obuci može pristupiti samoinicijativno ili na temelju uputnice nadležnog suda. Stalni sudski tumači koji su imenovani prije stupanja na snagu odredaba Pravilnika o obveznom pohađanju obuke mogu se na obuku prijaviti samoinicijativno.

Termini održavanja stručne obuke:

Redovni termini načelno se održavaju svaki mjesec, tijekom vikenda (uz iznimku blagdana/praznika), u ukupnom trajanju od 16 školskih sati (2 x 8 školskih sati), od 9:00 do 16:00h, s pauzama. Termini su objavljeni u rubrici "obuka/seminari/termini".
Izvanredni termini organiziraju se prema potrebi i bit će pravovremeno objavljeni.

Kada polažem prisegu?

Po završenoj stručnoj obuci pri Društvu sudskih tumača i prevoditelja, odgovarajuće mišljenje se dostavlja kandidatu i nadležnom sudu koji je kandidata uputio na obuku, u roku od tjedan dana po uredno završenoj obuci. Koliko brzo će vas nakon toga nadležni sud pozvati na polaganje prisege ovisi o dotičnom sudu te o tome jeste li ispunili sve druge preduvjete za imenovanje stalnim sudskim tumačem.

Gdje mogu nabaviti Dnevnik prijevoda i ovjera?

Pravilnikom o stalnim sudskim tumačima (NN 88/08) čl. 18. propisano je kako mora izgledati "Dnevnik prijevoda i ovjera" u kojem se vodi evidencija ovjerenih prijevoda sudskog tumača. Pošaljite nam mail na info@dstip.hr (ili nazovite tajnicu DSTiP-a: 091 514 7511) i dobit ćete upute kako i gdje nabaviti Dnevnik prijevoda i ovjera za koji možete biti sigurni da je izrađen u skladu s relevantnim odredbama Pravilnika.

Gdje i kada mogu dati izraditi pečat?

Nakon što ste položili prisegu i od nadležnog suda dobili Rješenje o imenovanju, sa spomenutim rješenjem otiđite u trgovinu koja se bavi izradom pečata i naručite pečat u skladu s uputama iz članka 20. Pravilnika o stalnim sudskim tumačima. Nakon što dobijete pečat, pri nadležnom sudu obvezni ste deponirati svoj potpis i otisak pečata.

Obnova imenovanja stalnim sudskim tumačem

DOKUMENTI POTREBNI ZA PONOVNO IMENOVANJE STALNIM SUDSKIM TUMAČEM:
1. Zahtjev za ponovno imenovanje stalnim sudskim tumačem
2. Uvjerenje (ne starije od 3 mj.) da se protiv podnositelja zahtjeva ne vodi kazneni postupak (izdaje nadležni općinski sud)
3. Rješenje iz prethodnog mandata (kopija)
4. Popis prijevoda iz ranijeg mandata
5. =300,00 HRK (39,82 EUR, prema fiksnom tečaju konverzije > 1 EUR = 7,53450 HRK) sudske pristojbe
Zahtjev se može podnijeti pismenim putem na adresu nadležnog županijskog suda prema prebivalištu stalnog sudskog tumača.
VAŽNO: Ako propustite na vrijeme podnijeti zahtjev za obnovu imenovanja, morat ćete cijeli postupak imenovanja odraditi ispočetka (uključujući obuku, pravni ispit na ŽS itd.)

©2023. DSTiP ~utemeljeno 1989. Sva prava pridržana. Web by mr & dd EULITA · Facebook Top